HomeProjecten Reconstructie hoofdbaan Militair Luchtvaart Terrein Deelen

Reconstructie hoofdbaan Militair Luchtvaart Terrein Deelen

Deelen

In 2014 hebben wij in opdracht van de Dienst Vastgoed Defensie (DVD) de hoofdbaan gereconstrueerd. Het doel  was de “slapende” startbaan weer operationeel te maken. Het werk bestond uit 2 bestekken, nl. een civieltechnische bestek en een elektrotechnisch bestek en is uitgevoerd tussen oktober 2013 en april 2014.

Een bodem met historie

Voorafgaand aan de werkzaamheden is een OCE-onderzoek uitgevoerd om te kijken of er achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig waren. Behalve veel oud ijzer is er een 250-ponder gevonden, die ter plekke gecontroleerd tot ontploffing is gebracht.

In de oude baan hebben we een verzakking verwijderd die veroorzaakt was door een oude bomkrater over een oppervlakte van 1250 m2 en 5 meter diepte. Deze was aan het einde van de oorlog gevuld met puin, hout en takken.

Asfalt- en betonverhardingen

De bestaande asfalt- en betonverhardingen van de start- en landingsbaan, overrun en enkele taxibanen hebben we onder het juiste profiel gefreesd. Voordat dit oppervlak is overlaagd is een stalen grid aangebracht om scheurvorming vanuit de fundering tegen te gaan. Dit grid is overlaagd met een tussenlaag asfalt , met daar overheen de naadloos aangebrachte deklaag. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren hebben we gebruik gemaakt van 10 spreidmachines naast elkaar en is asfalt betrokken van 4 asfaltcentrales. 

Verlichting

De oude baanverlichtingsinstallaties zijn verwijderd en er is een nieuw kabel- en leidingnetwerk aangelegd met nieuwe randverlichting en naderingslichten. Tevens zijn een aantal hoogspanningsruimtes opnieuw ingericht en zijn glasvezel communicatiekabels aangebracht. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd door VolkerRail.

"Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren hebben we gebruik gemaakt van 10 spreidmachines naast elkaar en is asfalt betrokken van 4 asfaltcentrales."

Jeroen Schoppink, uitvoerder Bruil Infra

Contactpersoon

Jeroen Schoppink Uitvoerder Neem contact op

Feiten & cijfers

 • Freeswerk
  55.000 m2
 • Asfalt onderlaag
  6.500 ton
 • Asfalt deklaag
  4.500 ton
 • Kabels
  20.000 m1
 • Projectcategorieën
  Infra

Een korte impressie van de door ons uitgevoerde werkzaamheden

Start de video
+